Skip links

Gastroenterologija – Kamen u žučnoj kesici – kalkuloza žučne kesice

Kamen u žučnoj kesici se stvara iz žuči, tečnosti koja se sastoji uglavnom od vode, žučnih soli, lecitina i holesterola a proizvodi se u jetri. Žučna kesica je veličine 10 cm s mišićnom zidom, I smeštena je ispod jetre, a služi kao skladište žuči sve dok žuč ne bude potrebna u tankom crevu za varenje masti. Holesterol se tada može taložiti izvan rastvora žuči i stvarati žučne kamence, a to stanje je poznato kao holelitijaza. Žučni kamenci mogu biti u rasponu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promeru. Oko 15% žučnih kamenaca je poznato kao pigmentni kamenci. U bilo kojem trenutku, kamenci se mogu zaglaviti u žučnim putevima, koji vodi od žučne kesice do glavnog žučnog puta, i izazvati bol (bilijarna kolika), infekciju i upalu (holecistitis) ili sve zajedno. Oko 15% osoba s kamencima u žučnoj kesici ima takođe kamence i u zajedničkom žučnom kanalu (holedoholitijaza), koji ponekad pređu u tanko crevo, ali se takođe mogu zadržati u kanalu i izazvati nadutost, infekciju ili upalu gušterače-pankreasa.

Glavni rizični faktori za razvoj kamenaca su ženski pol, gojaznost, starosna dob iznad 40 godina, povišen nivo estrogena (vreme do menopauze, oralni kontraceptivi , hormonska terapija). Variranje telesne težine (gubljenje težine dijetom i zatim vraćanje težine) takođe povećava rizik od žučnih kamenaca. Lekovi za sniženje holesterola, gemfibrozil i hlofibrat, smanjuju količinu holesterola u krvi povećavajući količinu koja se izlučuje u žuč, što povećava rizik od žučnih kamenaca. Ostali faktori rizika koji smanjuju protok žuči i time povećavaju rizik od stvaranja žučnih kamenaca uključuju gladovanje, trudnoću i parenteralna ishrana. Ciroza predstavlja velik rizik za žučne kamence, naročito pigmentne. Bolest žučne kesice može napredovati brže kod bolesnika sa šećernom bolešću, koji obično pate od težih infekcija.

Simptomi:

Najčešći simptom bolesti žučne kesice je isprekidana jaka bol koja se naziva bilijarna kolika i koja se pojavljuje u srednjem ili gornjem desnom delu trbuha. Obilni ili masni obroci mogu izazvati bol, ali se ona obično pojavljuje nekoliko sati nakon jela, često budeći bolesnika tokom noći. Bol može biti prilično jaka. Bolesnik može imati povišenu temperaturu i ojećati mučninu ili povraćati. Bilijarna kolika obično nestaje nakon jednog do pet sati. Oko 80% osoba sa žučnim kamencima nikad ne oseti simptome. Mnogi drugi ostaju asimptomatski (bez simptoma) barem dve godine nakon što započne stvaranje kamenaca.Od bolesti mogu se razviti akutni i hronični holecistitis.

Dijagnoza:

  • Fizikalni pregled gastroenterologa često otkriva bolnost u gornjem desnom delu trbuha kod akutnog holecistitisa i ponekad kod bilijarne kolike. Kod hroničnog kolecistitisa obično nema bolnosti. Laboratorijska ispitivanja.
  • Ultrazvuk, dijagnostička metoda najčešće korištena za otkrivanje žučnih kamenaca, jednostavna je, brza i neinvazivna tehnika snimanja. Ultrazvuk otkriva žučne kamence čak i od samo dva milimetra u promeru s točnošću od 90% do 95%. Bolesnik ne sme jesti šest ili više sati pre pregleda, koji traje samo oko 15 minuta. Tokom tog postupka, lekar će pregledati jetru, žučne puteve i pankreas i brzo snimiti zid žučne kesicea ne bi li otkrio zadebljanje (karakteristično za holecistitis). 
  • Gastroskopija. 
  • Holecistografija. 
  • CT abdomena. 
  • ERCP. Pregled Hirurga.

Lečenje:

U osnovi, postoje tri pristupa lečenju žučnih kamenaca: pristup čekanjem I praćenjem ( ponavljanje ultrazvučnih pregleda periodično), nehirurško uklanjanje kamenaca i hirurško uklanjanje žučne kesice. 

Prognoza:

Asimptomatski žučni kamenci retko uzrokuju probleme. Žučni kamenci su odgovorni za oko 45% svih slučajeva akutnog pankreatitisa (akutne upale gušterače).

Prevencija:

Higijensko dijeteski režim ishrane, smanjiti unos masti i rafinisanih šećera, redukcija telesne težine, redovne ultrasonografske (UZ abdomena) kontrole tokom uzimanja oralne kontraceptivne terapije i hormonske terapije u menopauzi, i u toku uzimanja lekova za snižavanje vrednosti holesterola.

U Euromedik osim pregleda gastroenterologa, laboraorijskih analiza, ultrazvuka abdomena gastroskopije, pregled nutricioniste, pregled hirurga, anesteziolog,  operativno lečenja. Dočekaće vas stručan i prijatan tim lekara i sestara. Sve dijagnostičke i terapijske procedure se rade po najnovijim protokolima i obavljaju se na najnovijoj opremi najvišeg kvaliteta u našim ustanovama.