Skip links

Gastroenterologija – Gastroskopija

Gastroskopija je endoskopski pregled gornjih delova organa za varenje. Pregled je minimalno invazivan i bezbolan. Aparat kojim se obavlja pregled se zove gastroskop, a sastoji se od dugačke, savitljive sonde koja na vrhu ima kameru.

Kako se radi gastroskopija? 

Pacijent tokom pregleda leži na levom boku, a gastroskop se plasira kroz usta i na taj način se precizno pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Tokom gastroskopije se uzima isečak tkiva koji nam pomaže da postavimo tačnu dijagnozu, a ukoliko je potrebno tokom pregleda se mogu skinuti polipi, izvaditi strano telo ili zaustaviti krvarenje. Sve vreme pregleda ono što kamera snima se prati na monitoru, a sam pacijent posle pregleda dobija foto dokumentaciju. 

Anestezija pri gastroskopiji?

Gastroskopija nije bolan, ali je neprijatan pregled. Ona se može raditi u lokalnoj anesteziji kada se samo naprska sprej sa lokalnim anestetikom ili u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji kada pacijent spava tokom pregleda. Tokom kratkotrajne opšte anestezije prilikom gastroskopije pacijent spontano diše, a anesteziolog, lekovima koji se daju venskim putem, pacijenta uvodi u stanje sna tj kratkotrajnu anesteziju koja pacijentu obezbedjuje konfor tokom pregleda. Gastroskopija u proseku traje 15-30min zavisno od toga da li je samo dijagnostička ili je potrebno spovesti i neku intervenciju.

Kada se radi gastroskopija?

U situacijama kada postoje tegobe u smislu otežanog ili bolnog gutanja, bolova u gornjem delu trbuha, mučnine, povraćanja, osećaja kiseline, ispitivanja postojeće malokrvnosti, neželjenog gubitka u tel.težini, u slučaju zaustavljanja krvarenja iz gornjeg digestivnog trakta ili odstranjivanja stranog tela, potrebno je uraditi gastroskopski pregled. Poželjno je pre gastroskopije obaviti pregled gastroenterologa radi adekvatnije procene stanja pacijenta. 

Zašto je dobro uraditi gastroskopiju u Euromediku?

Zbog stručnog i iskusnog tima endoskopista, zbog toga što se pregledi rade na novoj opremi najvišeg kvaliteta i u bolničkim uslovima, gde je jedino i dopušteno raditi ovakvu vrstu dijagnostike u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, zbog odličnih uslova u kojima pacijent boravi jer je ovo ustanova u kojoj se sprovode procedure i poštuju svi standardi rada.

Kako se pacijent oseća posle gastroskopije?

Većima pacijenata nema nikakve tegobe. U redjim slučajevima se može javiti nadimanje, grčevi, osećaj nelagode, a u minimalnom procentu može doći do krvarenja, povrede zida digestivne cevi ili eventualne infekcije.

Priprema za gastroskopiju?

Pred gastroskopiju se ne sme uzimati hrana prethodnih 8h ili duže, a tečnost /voda/ najkasnije 2-3h pre procedure. Redovna terapija se može popiti pre pregleda uz gutljaj tečnosti. Izbegavati pušenje pred gastroskopiju. Ukoliko pacijent prima insulin u okviru terapije šećerne bolesti, poželjna prethodna konsultacija endokrinologa. Ukoliko je reč o kardiološkim pacijentima koji uzimaju lekove koji utiču na zgrušavanje krvi poželjna je konsultacija ordinirajućeg kardiologa u cilju adekvatne pripreme i eventualne korekcije terapije. Poželjno je da imate pratioca na pregledu naročito ako je pregled radjen u anesteziji. 2h posle pregleda možete započeti unos rashladjene hrane i napitaka.