Skip links

Gastroenterologija – Benigni tumori i ciste jetre

Jetra je često mesto nastanaka tumora. Benigni tumori su po prirodi dobroćudni tumori jetre.  Tumori jetre se prema histogenezi dele na  epitelne, neepitelne i mešovite, a u užem smislu tumori porekla od jetrenih ćelija (hepatocita), od epitela žučnih kanala, krvnih sudova itd. Benigni tumori imaju važnost zbog rizika od rupture i maligne alteracije. Od benignih tumora najčešći su hemangiomi, a znatno ređe adenomi, dok su ostali benigni tumori veomao retko zastupljeni. U benigne promene jetre se ubrajaju i ciste jetre.

Hemangiomi su najčešće pojedinačni tumori, ređe su multipli, relativno su mali mada se ponekad mogu javiti i kao veliki  kavernozni tumori  koji nastaju proširenjem postojećih krvnih sudova. Tumori se najčešće pojavljuju supkapsularno. Pojavljuju se u svim životnim dobima češće kod žena mlađe i srednje životne dobi. Trudnoća i uzimanje estrogena deluju na povećanje tumora. Klinički ne daju nikave simptome osim ako ne narastu do impresivnih razmera kada izazivaju bol ispod desnog reabarnog luka ili ako dođe do rupture i obilnog krvarenja. Dijagnoza se postavlja na osnovu UZV i CT nlaza.  U većini slučajeva terapija nije potrebna, dovoljno je praćenje veličine UZV.  U slučaju velikih hemangioma koji stvaraju tegobe može se učiniti  angiografska embolizacija  ili hirurška resekcija.

Adenomi jetre retki su tumori koji se pojavljuju pojedinačno ali mogu biti i multipli. Građeni su od hepatocita i  vezivnog tkiva. Obično su veličine 2-10 cm i smešteni su  supkapsularno. Češće se javljaju kod žena koje su uzimale kontraceptivna sredstva duže od deset godina. Tumori znaju nekada da regrediraju u veličini nakon prestanka uzimanja kontraceptiva.  Klinički su obično asimtomatski sve dok svojim rastom (>5 cm) ne dovedu do tupih bolova i osećaja težine ispod desnog rebarnog luka. Ređe mogu nastati spontane rupture i masivna krvarenja u trbušnu duplju.  Dijagnoza se postavlja na osnovu  UZV, CT, MR nalaza. Kod adenoma većeg promera i mogućnosti rupture terapijski  izbor je hirurška resekcija.

Kongenitalne (urodjene) ciste jetre unilokularne su šupljine obložene  epitelom koji podseća na epitel žučnih vodova a ređe pločastim epitelom koji ima tendenciju ka malignoj alteraciji. Ciste su ispunjene tečnim sadržajem. Obično su solitarne  a može se naći i do destak cista unutar normalnog jetrenog tkiva. Češće su kod žena a veličina im varira od nekoliko mm do >10 cm. Dijagnoza i praćenje se vrše pomoću UZV, CT-a. Terapija nije potrebna sem u slučaju velikog i naglog rasta hiururško odstranjenje ili punkcija pod kontolom UZV.

Policistična bolest jetre je nasledna bolesti, može se javiti u detinjstvu uz policističnu bolest bubrega i ovaj oblik  ima lošu prognozu. Ukoliko se javi u odrasloj dobi solitarne i multiple ciste mogu biti udružene sa cistama na bubrezima, pankreasu i slezini. Ove ciste su uglavnom asimptomatske. Ukoliko su ciste velike stvaraju bol ispod desnog rebarnog luka i uvećanje jetre pa se mogu i palpirati. Ako cista pritiska žučni vod može nastati ikterus, ili ako pritiska na portnu venu  može se pojaviti portna hipertenzija. Dijagnoza se postavlja UZV, CT. Osim u slučaju komplikacija (spontana ruptura, krvarenje u cisti, infekcija) ciste ne zahtevaju terpaiju. U slučaju komplikacija radi se punkcija pod kontrolom UZV, CT ili operativno lečenje.

Termin urođena hepatobilijarna fibropolicistična bolest upotrebljava se za retku grupu poremećaja koji uljučuje ciste jetre, urođenu jetrinu fibrozu, Carolijevu bolest i ciste holedohusa.

Zakažite Vaš specijalistički pregled gastroenterologa.