Skip links

Transkranijalni dopler

Transkranijalni dopler  ( transcranial doppler- TCD ) je neinvazivna, bezopasna i bezbolna ultrazvučna metoda koja omogućava pregled velikih arterija na bazi mozga ( arterije Vilisovog poligona). Ovom metodom analiziramo smer, brzine i kvalitet protoka kroz određene krvne sudove mozga. Predstavlja logičan nastavak prethodno urađene kolor dopler sonografije krvnih sudova vrata i na taj način se dobijaju kompletne informacije  o stanju velikih arterijskih sudova mozga.

Pregled se obavlja u ležećem i sedećem položaju pacijenta.  Ultrazvučna sonda koja emituje ultrazvučne talase se postavlja na predeo obe slepoočnice, nakon toga na oba oka i na predeo potiljka.
Ultrazvučni talas prodire kroz kožu, lobanju, oko i dopire do krvnih sudova. Nije potrebna posebna priprema za pregled.

Transkranijalni dopler je potrebno uraditi kod pacijenata koji imaju faktore rizika za bolesti krvnih sudova (povišen krvni pritisak, dijabetes, povišene masnoće u krvi, pušenje, nasleđe), kod pacijenata sa prethodnim moždanim udarom, vrtoglavicama, glavoboljama, gubitkom svesti, anemijom, smetnjama pamćenja i već postojećim suženjem krvnih sudova vrata. Takođe je veoma bitna metoda u praćenju protoka I napetosti ( spazma) krvnih sudova mozga nakon krvarenja u moždanim ovojnicama ( subarahnoidalno krvarenje).

Ovim pregledom nije moguće utvrditi kako izgledaju krvni sudovi, već se u tu svrhu koristi skenerska (CT) ili magnetna (MR) angiografija krvnih sudova glave.

S obzirom da je pregled neinvazivan I bezopasan može se ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje određuje lekar, najčešće jednom u 6 ili 12 meseci.

U klinici “Euromedik” ovaj pregled obavljaju specijalisti neurologije sa velikim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici na najsavremenijim ultrazvučnim aparatima, a nakon snimanja Vi ćete dobiti savet kako da najbolje lečite ili prevenirate bolest krvnih sudova mozga.

Zakažite pregled – OVDE