Skip links

Dermatologija – Mollucum contagiosum

Mollscum contagiosum je zarazno oboljenje kože koje izaziva virus iz grupe Pox virusa.

Kad se javlja i kako se prenosi?

Može da se javi u bilo kom životnom dobu ali se najčešće pojavljuje kod dece školskog i predškolskog uzrasta kao i kod osba sa oslabljenim imunitetom,osoba obolelih od AIDS-s,atopiskog dermatitisa,pacijenata na hemoterapiji i kortikosteroidnoj terapiji.Kod odraslih osoba može da predstavlja i polno oboljenje ( seksualno prenosive bolesti ) i tada se promene nalaze na mestima kontakta (abdomen,butine,polni organ ).

Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili zajedničkim korišćenjem odeće i predmeta za ličnu higijenu.Promene obično ne daju simptome ali može se pojaviti svrab i tada kao posledica češanja moze doći do sekundarne bakterijske infekcije i širenja promena na druge delove kože.Inkubacija obično traje od 2-8 nedelja.

Klinička slika

Na koži se moluske manifestuju kao pojedinačne ili grupisane poluloptaste promene sa diskretnim udubljenjem u centru.Veličina varira od 2-6 mm.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda i kliničke slike.

Lečenje

Radiotalasima,krioterapija (tečni azot),uklanjanje promene oštrom kiretom (ekskohleacija).

U terapiji se mogu koristiti i preparati na bazi 5% kalijum hidroksida,salicilne kiseline.Može doći i do spontanog povlačenja promena nakon nekoliko meseci,ali mnogo češće se promene šire i zato je potrebno javiti se lekaru.

Komplikacije: sekundarna bakterijska infekcija,kad se javi na oku konjuktivitis,ožiljci.

Prevencija: pranje ruku,ne koristiti zajedničke predmete (peškir,odeća i sl.) Izbegavati seksualne kontakte sa inficiranim osobama.