Skip links

Gastroenterologija – Preporuka ishrane za celijakiju

Bezglutenska dijeta

Ishrana bez glutena jedina je terapija za celijakiju. Bezglutenskom ishranom se ne gubi ni jedan neophodan elemenat za uredan razvoj deteta i zdrav život odraslih. 

U bezglutenskoj dijeti zabranjena je konzumacija pšenice, raži, ječma i zobi i svih namirnica proizvedenih od ovih žitarica. Oboleli od celijakije moraju da izbegavaju i sve namirnice koje sadrže čak i gluten u tragovima, jer i najmanje količine glutena mogu izazvati oštećenja.

U bezglutenskoj dijeti dozvoljene su sve namirnice koje prirodno ne sadrže gluten- meso, riba, mleko, jaja, voće, povrće, krompir, pirinač, kukuruz.

Proizvodi bez glutena

Budući da je gluten jako rasprostranjen u industrijskim prehrambenim proizvodima, važno je da oboleli znaju kako da odaberu sigurne namirnice.

Na tržištu postoje posebni prehrambeni proizvodi bez glutena. Ovi proizvodi označeni su natpisom “bez glutena“ i/ili simbolom precrtanog klasa pšenice ispod koga je registracioni broj licence .

pastedGraphic.pngRS-001-001

Simbol precrtanog klasa pšenice je međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode i oblelima garantuje da je označeni proizvod potpuno bezbedan i ne sadrži gluten. Oboleli moraju biti oprezni u izboru namirnica i zbog moguće kontaminacije prilikom  transpotrta, skladištenja i izlaganja u prodaji. Za obolele od celijakije ishrana  u restoranima zahteva veliki oprez zbog nedovoljno poštovanih standarda u pripremi bezglutenskih obroka i moguće kontaminacije

U ishrani koristite samo namirnice za koje ste potpuno sigurni da su bez glutena!

pastedGraphic_1.png

Pažljivo pripremajte hranu u kućnim uslovima i vodite računa o mogućim izvorima kontaminacije u kuhinji (dobro prati posuđe ili koristiti posebno posuđe, čistiti površine za rad, koristiti papir za pečenje, odvojiti posebne police za čuvanje hrane, koristiti posebne krpe za brisanje i pranje, ne rezati glutensku i bezglutensku hranu istim nožem na istoj dasci  ili koristiti istu kašiku, kutlaču i sl.)!

Na inicijativu Udruženja Srbije za celijakiju, Republički fond za zdravstveno osiguranje  prvi put je 2008. god. odobrio  podizanje bezglutenskog brašna na lekarski recept. Od tada svi oboleli od celijakije na teritoriji Republike Srbije imaju pravo da na osnovu dijagnoze i mišljenja gastroenterologa ili pedijatra u službi gastroenterologa, podižu u apotekama lek-bezglutensko brašno. Do 2017. god. oboleli od celijakije su mogli da odižu 5 kg bezglutenskog brašna na mesec, a od maja 2017.g. na inicijativu Udruženja Srbije za celijakiju, ta količina je povećana na 7 kg bezglutenskog brašna svakog meseca.

Savet možete potražiti na sajtu Udruženja Srbije za celijakiju. https://celijakija.rs/ishrana/

https://celiac.org› gluten-free-livingGluten-Free Foods | Celiac Disease Foundation

Ukoliko imate dodatna pitanja ili pridružene bolesti i potrebnu za detaljnim objašnjenjem u vezi ishrane možete se obratiti nutricionisti u Euromedik.

Zakažite Vaš specijalistički pregled gastroenterologa.