Skip links

Gastroenterologija – Ahalazija (kardiospazam) – Suženje donjeg dela jednjaka

Predstavlja motorni poremećaj opuštanja donjeg jednjačnog misića (DES) koji je odgovoran za propuštanje hranljivog sadržaja iz jednjaka u želudac. Zbog toga on ostaje u grču (spazmu), što dovodi do onemogućavanja propuštanja hrane iz jednjaka u  želudac. Jednjak se širi, hrana u njemu se nagomilava i raspada. Ovaj poremećaj nastaje usled propadanja nervnih vlakana DESa.

Uzroci su nepoznati, smatra se da i nasleđe ima ulogu ali i zapaljenja izazvana virusima kao što je Herpes zoster, morbili; zatim, oštećenja izazvana operacijama i dr. Nešto više oboljevaju muškarci a prema georafskoj rasprotranjenosti  distribucija iznosi  5-11 /100 000.Starosna dob pacijenata je 20-40 god. i iznad 60 god.

Simptomi :

 1.Disfagija tj. otežano gutanje i čvrste i tečne hrane. 

2. Vraćanje hrane.

3. Bol u sredogruđu.

4.  Kašljanje, upale pluća

5. Telesno propadanje 

Dijagnoza:

1.Pregled želuca – gastroskopija sa uzimanjem uzoraka promene – zlatni standard uz manometriju.

2.Manometrija – merenje pritiska u donjem jednjačnom mišicu.

3. RTG jednjaka gde se vidi jako proširen jednjak sa ostacima hrane.

4. Skener grudnog koša.

Komplikacije nelečene ahalazije su telesno propadanje, stvaranje ulceracija na jednjaku, krvarenje, ponavljane upale pluća, a u krajnjem ishodu karcinom jednjaka.

Lečenje:

1.Konzervativno, lekovi (nitrati, kalcijumski blokatori).

2. Nehirurške invazivne metode – (visokog rizika i privremenog trajanja) kao što su balon dilatacija jednjaka (rizik perforacija), davanje injekcija botulinuma – rizik suženje jednjaka.

3. Hirurško lečenje – operacija – rez suženog jednjačnog mišića (operacija po Helleru), sa operacijom želudačne kile (Fundoplikacija).

Praćenje bolesnika se vrši prema odredbi lekara tj. prema simptomima i znacima koji su prisutni.

S obzirom da je prosečno vreme postavljanja dijagnoze dve godine, za koje se pacijent iscrpljuje i radno ograničava, naša ustanova Euromedic je u mogućnosti da pruži efikasno gotovo svu navedenu dijagnostiku, pri čemu se sprečava krajnji fatalni ishod – krvarenje perforacija i karcinom jednjaka.

Ukoliko osećate neke od navedenih sipmtoma, zakažite Vaš specijalistički pregled gastroenterologa.