Skip links

Barretov jednjak – Minimalno invazivna hirurgija gornjeg digestivnog trakta

Barretov jednjak predstavlja zamenu normalne sluznce jednjaka metaplastičnim cilindričnim epitelom. Zamena sluznice javlja se kao lokalni odgovor na dugotrajan refluks (vraćanje) sadržaja iz želudaca u završni deo jednjaka. Često je udružen sa erozivnim promenama, ulceracijama (grizlice) ili strikturom (suženje) jednjaka u njegovom završnom delu. 

 

Klinička slika 

Prisutni su znaci za refluksnu bolest jednjaka ili hijatusne hernije:  

  • disfagija (poremećaj gutanja),  
  • odinofagija (bol pri gutanju),  
  • gorušica,  
  • regurgitacija,  
  • podrigivanje, 

posebno je patognomonično za pojavu Barrettovog jednjaka kada posle dugog perioda gorušice koja se teško kupira i značajno remeti kvalitet života naiđe period u kome gorušica spontano nestanu, bez primene lekova I promene načina života I ishrane. 

 

Barretova sluznica je uvršćena u grupu prekanceroza (bolesti jednjaka sa povišeni rizikom za pojavu karcinoma). Histopatološkim pregledom sluznice otkriva se cilindrični epitel na mestu gde se inače nalazi skvamozni, kao i prisustvo glavnih i parijetalnih žlezda želuca u jednjaku ili mukoze tankog creva. 

 

Komplikacije 

Moguće su: pojava peptičke ulceracije, adenokarcinom i manifestno krvarenje na mestu Barrettove sluznice. 

 

Dijagnoza 

Postavlja se rendgenološkim, endoskopskim i histopatološkim pregledom. 

 

Lečenje 

Lečenje je konzervativno, uz redovne endoskopske i histopatološke kontrole. U slučaju pojave komplikacija primenjuje se i radikalno, hirurško lečenje.