Skip links

BARIJATRIJSKE ENDOSKOPSKE PROCEDURE ZA LEČENjE GOJAZNOSTI

ENDOSKOPSKA VERTIKALNA GASTROPLASTIKA SISTEMOM ENDOMINA

   Euromedik u okviru Centra sa lečenje gojaznosti, u kome se poslednjih godina na najvišem nivou obavljaju procedure barijatrijske hirurgije, uvodi u svoj rad i barijatrijske endoskopske procedure kojima se leči gojaznost.
Procedura endoskopske vertikalne gastroplastike (EVG), koja je poznata i pod imenom (ESG) kao akronim od Endoscopic Sleeve    Gastroplasty, je primarna procedura u barijatrijskoj endoskopiji za terapiju gojaznosti.
Endoskopske metode koje se koriste u lečenju gojaznosti počinju adekvatnim odabirom pacijenata koji će imati najveći benefit kako kratkoročni tako i dugoročni. Posle multidisciplinarne pripreme pacijenata, tokom procedure, koja počinje gastroskopijom, uvodi se poseban instrument kojim se ušiva zid želuca sa unutrašnje strane, bez ikakvih spoljnjih rezova i na taj način smanjuje njegova zapremina. Sama metoda zahteva bolničko lečenje od dan i po.
Pacijenti sa indeksom telesne mase od 30 do 45 kg/m2 spadaju u grupu kandidata za ovu intervenciju.
Procenat gubitka težine je oko 40-50% od prekomerne telesne mase (EWL) i oko 15-20% od ukupne mase (TBWL) nakon perioda od godinu dana. Sam pristup i praćenje pacijenata je pod okriljem multidisciplinarnog tima koji čine barijatrijski hirurg, gastroenterolog/endoskopista, endokrinolog, psiholog, nutricionista, fizijatar.

Ukoliko spadate u grupu navedenih pacijenata i želite da redukujete svoju telesnu težinu, dobrodošli ste na „Dan otvorenih vrata“.   Zakazivanje se vrši na telefon +381 62 298 380.
Promotivna cena endoskopske procedure za lečenje gojaznosti je 4. 000 eura.

Centar za lečenje gojaznosti

   Euromedikov Centar za lečenje gojaznosti predstavlja multidisciplinarni tim koji na čelu sa hirurgom Prof dr Milošem Bjelovićem uspešno sprovodi niz procedura koja pacijentima pomažu da smanje telesnu težinu, a samim tim izleče i mnogo druge bolesti koje prate gojaznost.

Svetska zdravstvena organizacija definiše prekomernu težinu i gojaznost kao abnormalno ili prekomerno nakupljanje masti koje može narušiti zdravlje. U 2016. godini, više od 1,9 milijardi odraslih osoba, starijih od 18 godina, imalo je prekomernu težinu, a od toga je preko 650 miliona bilo gojazno.

Pored hirurških metoda, takozvane barijatrijske hirurgije, koje godinama izvodimo u Euromediku, a koje doprinose značajnom gubitku u telesnoj težini, sada smo u prilici da predstavimo i barijatrijske endoskopske metode kojima se leči gojaznost.

Nove endoskopske metode u lečenju gojaznosti pojavile su se poslednjih godina kao alternativa hirurškom lečenju gojaznosti, odnosno tzv barijatrijskoj hirurgiji. Pacijenti sa indeksom telesne mase od 30 do 45 kg/m2 spadaju u grupu kandidata za ovu intervenciju.

Procedura Endoskopske vertikalne gastroplastike (EVG), koja je poznata i pod imenom (ESG) kao akronim od Endoscopic Sleeve Gastroplasty, je primarna procedura u barijatrijskoj endoskopiji za terapiju gojaznosti.

Ova vrsta endoskopskih metoda ima manju invazivnost u odnosu na barijatrijsku hirurgiju i podrazumeva tehnike ušivanja zida želuca sa unutrašnje strane, bez ikakvih spoljnjih rezova. Ove tehnike obuhvataju gastroskopiju, odnosno plasiranje sonde sa kamerom kroz usta, a zatim se specijalno dizajniranim instrumentima koji su montirani na vrhu te sonde, u lumenu želuca vrši ušivanje zida želuca po dužini i širini, tako da se na taj način smanjuje ne samo dužina i širina želuca, već i njegova zapremina. Na kraju procedure suženi želudac imitira formu hirurške sleeve procedure (postaje sužen kao “rukav”).

Procedure se izvode u opštoj anesteziji i traju oko 60-90 minuta, a sam boravak u bolnici traje dan i po.
Celoj proceduri prethodi selekcija pacijenata kroz rad sa multidisciplinarnim timom koji uključuje barijatrijskog hirurga, gastroenterologa, internistu, anesteziologa, nutricionistu, psihologa/psihijatra, fizijatra.

Nakon intervencije se pacijentu postepeno uvodi specijalan režim ishrane, a mogu se primenjivati i dodatni lekovi za smanjenje težine, kao na primer liraglutid (GLP-1).
Osnovno je da se pacijent prati kroz multidisciplinarni pristup i u narednim godinama, najčešće 2 do 3 godine.
Procenat gubitka težine je oko 40-50% od prekomerne telesne mase (EWL) i oko 15-20% od ukupne mase (TBWL) nakon perioda od godinu dana.

  • Zašto je važan multidisciplinarni pristup ovakvim pacijentima, zar nije dovoljna samo intervencija?

Uspeh hirurške ili endoskopske procedure može biti zagarantovan samo ako se pacijentu pruži potpuna podrška od strane nutricioniste, psihologa/psihijatra, interniste, fizijatra, kao i ostalih profesionalnih figura uključenih u rad sa pacijentom (hirurg, gastroenterolog itd). Sam proces redukcije telesne težine ne završava se, već počinje barijatrijskom intervencijom. Zatim slede regularne kontrole nakon 1, 3, 6, 9 i 12 meseci, gde pre svega nutricionista i psiholog pružaju neposrednu podršku pacijentu i usmeravaju ga očekivanom cilju.

  • Koje se tehnike najčešće koriste?

Najčešće endoskopske restriktivne tehnike koje se koriste su endoskopska vertikalna gastroplastika (Endomina®), endoskopska sleeve gastroplastika (Apollo Overstitch®) i primarna endoluminalna barijatrijska hirurgija (distalni-POSE®).

  • Postoje li neke kontraindikacije za proceduru?

Pre svake endoskopske barijatrijske intervencije potrebno je uraditi laboratorijska, radiološka/ultrazvučna i endoskopska ispitivanja. Ukoliko se tokom ovih preliminarnih testova uoči neka nepravilnost, onda konačna intervencija može biti odložena dok se problem ne reši, recimo ukoliko pacijent ima infekciju sluznice želuca Helikobakter pilori, onda se prvo vrši lečenje te infekcije antibioticima, pa se posle mesec dana izvodi intervencija.

  • Ukoliko pacijent koji je već hirurški operisan zbog gojaznosti ponovo uveća telesnu masu, može li se endoskopskim procedurama ponovo intervenisati?

Uvođenjem endoskopske terapije za terapiju gojaznosti značajno se proširio spektar metoda kojima se leči gojaznost. To se naročito odnosi na pacijente koji su već bili operisani i koji imaju povećan rizik od svake naredne hirurške intervencije. Endoskopskim ušivanjem preostalog dela želuca i anastomoze između želuca i tankog creva rešava se uspešno taj problem kod pacijenata koji su ponovo dobili na telesnoj masi.

  • Koji su benefiti procedure?

Efekti Endoskopske vertikalne gastroplastike (EVG) su poboljšanje zdravstvenog stanja, kako kratkoročno tako i dugoročno odnosno u periodu od više godina posle intervencije (smanjenje telesne težine, prestanak povišenog krvnog pritiska i šećera u krvi…). Sa mršavljenjem najčešće dolazi do značajnog poboljšanja udruženih bolesti. Kod osoba koje boluju od insulin nezavisnog tipa šećerne bolesti, značajno se poboljšava regulacija šećera u krvi, pa je potrebno smanjiti, a često i potpuno ukinuti lekove za dijabetes. Takođe, često se normalizuju masnoće u krvi i smanjuje se doza lekova za povišen krvni pritisak. Sa gubitkom težine se olakšava kretanje i smanjuju bolovi u zglobovima.

  • Postoje li neke komplikacije?

Komplikacije endoskopske barijatrijske intervencije su veoma retke. Mogu da se dese manja krvarenja ili perforacije, koje se uspešno rešavaju tokom procedure. Ozbiljne komplikacije su ekstremno retke, u svakom slučaju mnogo ređe nego kod hirurških intervencija.

  • Da li je bolje da izaberem hiruršku ili endoskopsku metodu za lečenje gojaznosti?

Odluku o svakom pacijentu ponaosob donosi tim Centra za lečenje gojaznosti, imajući u vidu stanje pacijenta i procenu onoga što je za njega najoptimalnija metoda lečenja.

  • Da li se ove endoskopske procedure izvode u Srbiji?

Ideja tima Euromedik-a je da se ove procedure uvedu što pre u praksu u Srbiji, kako bismo svim pacijentima koji boluju od gojaznosti ponudili kompletan spektar savremenih terapijskih procedura i postali regionalni lider u ovom polju. Metode izvode eksperti sa respektabilnim brojem prethodno obavljenih procedura.