Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata

Šta je ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata?

Ultrazvučni pregled sa color dopplerom štitaste žlezde i mekih tkiva vrata je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda koja pomoći zvučnih talasa visoke frekvencije daje podatke o tkivu štitaste žlezde i mekim tkivima na vratu.

Kada se radi ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata?

Ultrazvučni pregled sa color dopplerom štitaste žlezde i mekih tkiva vrata se radi kada postoji nasledna predispozicija za oboljenje štitaste žlezde, kod pojave uvećanja ili tvrdina u predelu vrata, kod upala, kao kontrolni pregled posle operacija u predelu vrata i u slučaju drugih oboljenja koja su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološka, hematološka oboljenja, osteoporoza itd).

Kakve podatke pruža ova metoda?

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata omogućava da vidimo kako izgleda štitasta žlezda i meko tkivo oko nje – paraštitaste žlezde, mišići, vezivno-tkivni omotači, limfni čvorovi, pljuvačne žlezde. Može se videti njihov oblik, proceniti struktura, izmeriti veličina, a zahvaljujući opciji color doppler, može se dobiti uvid u stanje prokrvljenosti ispitivanog organa.

Kako izgleda procedura pregleda?

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata se izvodi tako što pacijent prilikom pregleda leči na leđima, dok lekar sondom na koju je prethodno naneto malo gela prelazi preko kože vrata, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol i neprijatnost. Pregled traje između 10 i 20 minuta nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Da li ova metoda ima štetne posledice?

Ultrazvučne metode koje se koriste u dijagnostici u medicini su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Koliko su česte kontrole?

Vreme do sledeće kontrole određuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza naredna kontrola bi trebalo da bude za godinu dana, a u slučaju patološkog nalaza za mesec dana ili nekoliko meseci.

Kojom opremom se radi ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata?

Ovaj pregled se radi na ultrazvučnom aparatu koji ima i opciju color doppler-a. Ultrazvulnom metodom na ekranu dobijamo sliku – dvodimenzionalni prikaz ispitivanog organa, u ovom slučaju štitaste žlezde i mekih tkiva vrata, a color doppler metodom možemo da merimo protok krvi kroz arterije koje snabdevaju krvlju ove organe.

U Euromediku koristimo najsavremenije aparate renomiranom proizvođača SIEMENS-a, koji svi poseduju CE sertifikat i koriste se u vodećim evropskim i svetskim bolnicama.