Ultrazvučna dijagnostika (Uz)

Ultrazvučni pregled je potpuno bezopasna metoda pregleda unutrašnjih organa. U našoj polklinici pacijentima su na raspolaganju savremeni Simensovi aparati i stručno osoblje, koje radi na njima . Tehnika pregleda se zasniva na zvučnim talasima visoke frekvence koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se ka sondi i vizuelizuju na ekranu.

Kako izgleda pregled?

Već je naglašeno da je pregled bezbolan, neagresivan i neškodljiv za pacijenta, a može dati značajne podatke i samim tim olakšati postavljanje tačne dijagnoze, lekaru koji pacijenta upućuje na pregled. Takođe, uz pregledi se mogu raditi i kao preventiva, odnosno redovni sistematski pregledi u određenom životnom dobu ( uz srca,uz štitne žl., abdomena, dojki, dopler krvnih sudova vrata, i dr.), što u našoj ustanovi možete obaviti po pristupačnim cenama u okviru paketa pregleda za žene i muškarce.
Sam Uz pregled se obavlja tako što se interesna zona namaže gelom, koji omogućava bolji protok Uz talasa kroz kožu, i na to mesto se prisloni sonda ( emiter i primalac vraćenih Uz talasa). Sve ovo se obrađuje i prikazuje na ekranu u vidu dvodimenzionalne slike.Priprema za ove preglede uglavnom nije potrebna, a ukoliko jeste to se naglašava prilikom zakazivanja istih.

U Euromediku se radi Uz sledećuh organa:

·Kolor dopler krvnih sudova vrata i Transkranijalni Kolor dopler

Dopler krvnih sudova vrata – je jedan od najvažnijih pregleda kod neuroloških bolesnika, pored metoda slikanja moždanog tkiva. Pregled je bezbolan, neinvazivan, bez štetnog zračanja i može se ponavljati.
Primenjuje se kod pacijenata koji su imali slabost i trnjenje polovine tela, gubitak vida u polovinama vidnog polja, gubitak osećaja u polovini tela, vrtoglavicu. Ovim pregledom se obezbedjuje veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova vrata i protoku koji je moguće meriti.Dobija se slika i o venskom protoku. Takođe se obezbedjuje grupa informacija koja će usmeriti pacijenta ka dopunskoj dijagnostici i lečenju. Pregled se savetuje kod svih pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pušača, povećanih masnoća u krvi.
TCD (Transkranijalni dopler) – je dopuna prethodnom pregledu. Njime je moguće izmeriti protok kroz prednju, srednju i zadnju moždanu arteriju kao i kroz arterije vratno potiljačnog sliva. Stanja koja se ispitiju ovom metodom su vezana za bolesti krvnih sudova mozga. Krvni sudovi se ispituju kroz slepoočni, očni i potiljačni prozor .

· UZ vrata (podrazumeva Uz pregled mekih tkiva vrata, limfnih žl. I dr.)

·UZ pregled štitne žlijezde (kod sumnje na bolest štitne žlezde, pored kliničkog pregleda, obavezan je i pregled ultrazvukom, ovim pregledom se najbolje dijagnostikuje: nodusna struma, posebno cistična struma, hronični autoimuni tireoiditis (HAT) i dobija se pouzdan uvid u veličinu i volumen štitne žlezde )

· UZ pljuvačnih žlijezda

· Kolor Dopler krvnih sudova ekstremiteta (daje podatke o stanju krvnih sudova, a preporučuje se kada s epacijent žali na trnjenje, hladnoću, grčeve u ekstremitetima)

· UZ dojki i pazušnih regija (uloga ultrazvuka je značajna u razlikovanju solidnih od cističnih lezija, kao i za karakterizaciju lezija koje sadrže obe komponentne. S obzirom na mogućnost upotrebe i Doppler sonografije postoji mogućnost određivanja prokrvljenosti UZ vidljive lezije i na taj način procenjivanje malignosti, odnosno benignosti promene.Naročito je pogodan za pregled mlađih žena (do 40 godina), trudnica i žena pod visokim rizikom od karcinoma dojke (pozitivna porodična anamneza).Mamografija je i dalje “zlatni standard” u dijagnostici oboljenja dojke, međutim ona ima svoje limite i ograničenja, naročito kod mladih dojki sa visokom zastupljenošću glandularne komponentne, kao i kod dojki guste konzistencije, tako da pojedine lezije na mamografskom pregledu ostanu neprepoznate.
·Uz abdomena (dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj duplji, klasičan ultrazvuk abdomena je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode ( gastroduodenoskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog creva).

Klasičan ultrazvučni pregled trbuha pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlezde. Ovom metodom se može vizuelizovati trbušni deo aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškarca.
Prilikom zakazivanja pregleda pacijent od našeg osoblja dobija upustvo o pripremi za snimanje.
Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede.

Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

-Bol u stomaku i/ili leđima

-Mučnina i povraćanje

-Naglo uvećanje trbuha

-Povrede u predelu trbuha

-Nejasna febrilna stanja

·UZ prostate (transabdominalni i transrektalni) i skrotuma i testisa- radi urolog i u Euromediku imamo na akciji Urolški paket, u okviru kojeg s eradi uz i specijalistički pregled sa postavljanjem Dg i određivanjem terapije, ukoliko je potrebna

·UZ male karlice (transabdominalni i transvaginalni), može s eraditi u okviru ginekološkog paketa, zajedno sa specijalističkim pregledom ginekologa

·Ova metoda se uspešno koristi u dijagnostici graviditeta, kao i praćenju vitalnosti plodova
( praćenje fetalnih srčanih akcija ).

·UZ kukova (djeca 0-12 mjeseci), radi se kao skrining za iščašenje kukova kod beba od 3-eg meseca života

·UZ potkožnih struktura, limfnih čvorova, mišića i tetiva (daje podatke o veličini i strukturi eventualnih promena).