Gastroenterologija – Preporuka ishrane kod gastritisa
Pitate se štada jedete kada imate gastritis? Kako kako da jedete?
Jesti umereno, bez prejedanja i uzimanja obilnih obroka. Obroci manji i češći, uvek u odrđeno vreme i bez uzimanja grickalica između oborka. Vodu uzimati 20 minuta pre jela, nikako za vreme obroka i neposredno posle obroka.
Primenjivati : 1) Hranu sa vlaknima korisna je za vaša creva. Nesvareni delovi dijetalnih vlakana stvaraju kratke lance masnih kiselina koje imaju blagotvoran uticaj na bakterije u crevima.
2) hranu obogaćenu zdravim mastim (orahe, semenke i masnu ribu koja je bogata omega-3 (polinezasićenim) masnim kiselinama).
3) proteinsku ishranu – mršava mesa. Proteini mogu pomoći u popravljanju oštećene sluzokože želuca.
4) hrana bogata flavinoidima- uključite začine, začinsko bilje jer imaju antibakterijska svojstva koja mogu iskoreniti H.pilori
5). Smanjivanje visoko kisele hrane, prerađene hrane i mlečnih proizvoda može pomoći u smanjenju izlučivanja kiseline u stomaku i pružiti olakšanje od simptoma gastritisa.
Ukoliko imate dodatna pitanja ili pridružene bolesti i potrebnu za detaljnim objašnjenjem u vezi ishrane možete se obratiti nutricionisti u Euromedik.