Gastroenterologija – Dijetske preporuke kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)
Opšte preporuke :
- Održavajte optimalnu telesnu težinu
- Dnevni unos hrane rasporedite na više obroka (3 bazična i 2 užine )
- Uzimajte manje količine hrane i tečnosti
- Ne praktikujte obroke 2-3 sata pre odmora ili spavanja
- Izbegavajte masne obroke
- Izbegavajte pržena, pohovana i jela sa zaprškom
- Jedite polako, svaki zalogaj žvaćite 20-tak puta ili više
- Ograničite unos soli, so povećava razvoj simptoma GERB-a
- Tečnost pijte 15 minuta pre ili sat vremena nakon obroka
- Izbegavajte kiselu, ljutu i jako začinjenu hranu
- Ne konzumirajte hladnu i vruću hranu i napitke
- Ne konzumirajte gazirana pića
- Nakon obroka dobro je uzeti komorač, mirođiju ili jabuku
- Koristite žvake koje su preporučene bez mentola
- Forsirajte unos namirnica sa visokim procentom vlakana (voće, povrće, integralna zrna)
- Alkohol i nikotin značajno pogoršavaju GERB i treba ih izbegavati
- Ne nosite kaiševe. Izbegavajte saginjanje posle obroka
- Spavajte sa podignutim uzglavljem 15-20 cm u poluležećem položaju na desnom boku
- Vodite svoj dnevnik ishrane kako bi saznali šta vam od namirnica ne prija
Ukoliko imate dodatna pitanja ili pridružene bolesti i potrebnu za detaljnim objašnjenjem u vezi ishrane možete se obratiti nutricionisti u Euromedik.