Skip links

Gastroenterologija – Dijetske preporuke kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)

Opšte preporuke :  

  1. Održavajte optimalnu telesnu težinu   
  2. Dnevni unos hrane rasporedite na više obroka (3 bazična i 2 užine )  
  3. Uzimajte manje količine hrane i tečnosti  
  4. Ne praktikujte obroke 2-3 sata pre odmora ili spavanja   
  5. Izbegavajte masne obroke  
  6. Izbegavajte pržena, pohovana i jela sa zaprškom  
  7. Jedite polako, svaki zalogaj žvaćite 20-tak puta ili više 
  8. Ograničite unos soli, so povećava razvoj simptoma GERB-a  
  9. Tečnost pijte 15 minuta pre ili sat vremena nakon obroka  
  10. Izbegavajte kiselu, ljutu i jako začinjenu hranu  
  11. Ne konzumirajte hladnu i vruću hranu i napitke  
  12. Ne konzumirajte gazirana pića  
  13. Nakon obroka dobro je uzeti komorač, mirođiju ili jabuku  
  14. Koristite žvake koje su preporučene bez mentola 
  15. Forsirajte unos namirnica sa visokim procentom vlakana (voće, povrće, integralna zrna)  
  16. Alkohol i nikotin značajno pogoršavaju GERB i treba ih izbegavati  
  17. Ne nosite kaiševe. Izbegavajte saginjanje posle obroka  
  18. Spavajte sa podignutim uzglavljem 15-20 cm u poluležećem položaju na desnom boku  
  19. Vodite svoj dnevnik ishrane  kako bi saznali šta vam od namirnica ne prija

 

pastedGraphic.png

Ukoliko imate dodatna pitanja ili pridružene bolesti i potrebnu za detaljnim objašnjenjem u vezi ishrane možete se obratiti nutricionisti u Euromedik.

Zakažite Vaš specijalistički pregled gastroenterologa.