Skip links

Pulmologija – Sarkoidoza

Imuni sistem neke osobe, koji u normalnim uslovima štiti telo od infekcije i bolesti, napada sopstvena tkiva. Osnovna osobina sarkoidoze je stvaranje granuloma tj. grupica inflamatornih ćelija koje zajedno rastu Ako se u nekom organu stvori veliki broj ovih grudvica one mogu uticati na funkcionisanje tog organa.

Sarkoidoza najčešće zahvata pluća i limfne čvorove, ali ova bolest obično pogađa i druge organe, poput, kože, očiju, pljuvačnih žlezda, jetre, slezine , srce  kao i mozak i nervni sistem. 

Simptomi

Sarkoidoza je ozbiljno oboljenje, naročito ako niste ni svesni da je imate. Ukoliko se jave simptomi :

1. suvi kašalj

2. problemi sa disanjem-otežano disanje, ili bol prilikom disanja

3. bol u grudima, stezanje ili neprijatnost

4. bolovi u zglobovima

5. zamaranje

6. eritrema nodosum, koja stvara ispupčene crvene i osetljive otekline na koži, najčešće na prednjoj strani nogu. Obližnji zglobovi su često otekli i bolni. Eritrema nodosum se obično povlači, nakon 6 do 8 sedmica, čak i ako se ne leči. Ako je imate to je dobar znak da će se Vaš oblik sarkoidoze povući sam od sebe nakon par meseci ili godinatrebalo bi odmah da se javite  pulmologu,  jer rano dijagnostikovanje i lečenje sarkoidoze pomaže pri ublaživanju simptoma, smanjuje zapaljenje i sprečava ili minimalizuje oštećenje ograna.

Šta je uzrokuje sarkoidozu?

Niko tačno ne zna šta izaziva sarkoidozu, ali se verovatno radi o kombinaciji različitih faktora. Neki istraživači ukazuju na bakterije, virusi ili neke hemikalije mogu da budu okidač ovog poremećaja. Činjenica da je osoba sklonija sarkoidozi ako je neko u njenoj porodici već oboleo od iste bolesti što  ukazuje da geni imaju ulogu u razvoju ovog oboljenja. Istraživači nisu još otkrili gene za sarkoidozu ali podaci ukazuju da se tu radi o većem broju gena. Danas postoje mišljenja da je stres takodje okidač sarkoidoze

Ko dobija sarkoidozu?

Sarkoidozu mogu dobiti muškarci i žene svih godišta . Bolest je nešto češća kod žena nego kod muškaraca. Sarkoidoza najčešće pogađa pluća i limfne čvorove

Kakva je prognoza sarkoidoze?

Sarkoidoza je nepredvidiva bolest . Neke osobe imaju blaži oblik bolesti. U većini slučajeva sarkoidoza nestaje nakon nekoliko godina  ali u nekim slučajevima javlja se hronično dugotrajno oboljenje koje može trajati doživotno. Kod hronične bolesti simptomi mogu godinama ostati isti ili se, pak, pogoršavati ako se bolest ne leči. 

Zato je veoma bitno da se čim osetite gore nevedene simptome odmah javite EUROMEDIKU na pregled pulmologa koji će zatim preduzeti sve dalje dijagnostičke metode (RTG grudnog kosa, MSCT grudnog kosa, laboratoriske analize) da bi se na vreme postavila dijagnoza i započelo lečenje.