Magnetna rezonanca u neuroradiologiji

1. Šta je magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca je bezbedna, konformna, bezbolna i neinvazivna, a najpreciznija dijagnostička metoda u prikazu svih moždanih struktura-sive i bele mase i kranijalnih nerava, moždanih komora i prostora oko mozga ispunjenih moždanom tečnošću, zatim krvnih sudova mozga (arterija, vena i venskih sudova) kao i detaljnom prikazu mekotkivnih i koštanih struktura kičmenog stuba.

2. Kada je potrebno uraditi magnetnu rezonancu?

Magnetnu rezonacu mozga, krvnih sudova mozga i krvnih sudova vrata potrebno je uraditi kod osoba koje imaju tegobe (sumnjive na moždani udar-moždani infarkt ili moždano krvarenje, česte glavobolje, vrtoglavice i nestabilnosti, trnjenja ruku i nogu, epileptičke napade i sve druge krize svesti, nagle i nejasne poremećaje vida, sluha i čula mirisa, poremećaja koncentracije i pamćenja, kod trauma glave) kao i osoba koje nemaju tegobe ali su pod povećanim rizikom za oboljevanje zbog urođenih anomalija ili oboljenjima u porodici-aneurizmatskih proširenja i nekih drugih vaskularnih malformata i tumora mozga i sa potvrđenim faktorima rizika-povišenim krvnim pritiskom, povišenim vrednostima masnoća i šećera u krvi i kod osoba opterećenih paničnim strahom od oboljevanja mozga.

Magnetnu rezonancu vratnog segmenta kičmenog stuba potrebno je uraditi kod osoba koje imaju bolove i ukočenost u vratnoj regiji, nejasna trnjena ruku, vrtoglavice, nakon trauma, sumnji na oboljenja kičmene moždine.

Magnetnu rezonancu torakalnog segmenta kičmenog stuba potrebno je uraditi kod osoba sa bolom u srednjem segmentu kičme i između lopatica, kod svih nejasnih oduzetosti ruku i pre svega nogu, kod ispada u senzibilitetu, kod dokazane osteoporoze a nastalog naglog bola usled banalnog pokreta, dokazanih malignih oboljenja u cilju precizne detekcije metastaza, sumnjivih oboljenja kičmene moždine i urođenih vaskularnih anomalija u spinalnom kanalu.

Magnetnu rezonancu repnog /lumbosakralnog/ segmenta kičmenog stuba potrebno je uraditi kod osoba koje imaju bol u toj regiji ili projekciju bola niz nogu ili preponu, trnjenje nogu, povredu, dokazanu osteoporozu i naglo nastalo jak bol, kod malignih oboljenja u cilju detekcije metastaza-pre svega kod karcinoma prostate kod muškaraca, ginekoloških karcionoma i karcionoma dojki kod žena i karcionoma debelog creva u opštoj populaciji.

3. Kakve podatke nam pruža magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca omogućava jasan i precizan prikaz svih moždanih struktura, krvnih sudova mozga i vrata u trodimenzionalnoj rekonstrukciji i prezentaciji, svih mekotkivnih i koštanih struktura kičmenog stuba (kičmene moždine koja se jasno prikazuje jedino ovim pregledom, međupršljenskih diskusa i čestih diskus hernija, precizne strukture koštane srži, nervnih korenova i krvnih sudova kičmenog kanala, precizno merenje širine kičmenog kanala kod urođenih i stečenih suženja).

4. Kako izgleda procedura pregleda?

Magnetna rezonanca se izvodi tako što pacijent, prethodno tehnički pripremljen od strane radiološkog tehničara, mirno-bez pomeranja leži na leđima, a radiološki tehničar i neuroradiolog tehnički sprovode pregled stalno prateći stanje pacijenta. Pregled najčešće traje 10-15 minuta. U manjem broju slučajeva, postoji potreba za upotrebom kontrastnog sredstva u vidu injekcije. Preparat Magnevista dolazi od proverenog inostranog proizvođača i pomaže u jasnijem prikazu i boljoj dijagnozi eventualnih sumnjivih promena i neuroinfekcija. Daje se jednostavno u venu, nismo imali slučajeve alergijskih reakcija, nema drugih štetnih pojava. Nakon urađenog pregleda u kratkom vremenskom roku, najčešće do jednog sata, pacijent dobija snimke, pisani izveštaj i usmeno objašnjenje neuroradiologa sa predlogom o daljem lečenju ili evenualnim drugih dijagnostičkih metoda.

5. Da li ova metoda ima štetna dejstva?

Nisu poznata štetna dejstva i posledice pregleda magnetnom rezonancom pa se isti može ponavljati veći broj puta. Potvrda neškodljivosti je dozvoljeno praćenja trudnica i ploda ovom metodom. Naši aparati su novijeg datuma i dizajna, a posebno ističemo da su konformni i za pacijente koji imaju probleme sa boravkom u zatvorenom prostoru.

Apsolutne kontraindikacije za pregled su ugrađen Pacemaker i strana tela od nekompatibilnih metala.

6. Koliko su česte kontrole?

Vreme kontrolnih pregleda određuje ordinirajući lekar ili nalaz sa osnovnog pregleda magnetnom rezonancom. U slučaju normalnih nalaza kontrolni pregled je potrebno uraditi nakon jedne do dve godine, a u slučaju patoloških nalaza neškodljivost magnetne rezonance omogućava da nema vremenskih ograničenja. Ova metoda se može često ponavljati i koristiti kao skrining pregledi.

7. Kakvom se opremi izvodi ovaj pregled?

U našoj ustanovi navedeni pregledi magnetnom rezonancom se izvode na savremenim aparatima jačine 1,5 i 1 T (Tesla) svetski renomiranog proizvođača Siemens koji poseduju CE sertifikat i koristi se u vodećim evropskim i poznatim svetskim privatnim i državnim bolničkim centrima.