Skip links

Gastroenterologija – Hemoroidi – hemoroidalna bolest

Hemoroidalna bolest se javlja kada dođe do popuštanja, slabljenja mišićičnih veza, proširenja krvnih sudova i usled toga do uvećanja jastučića i njihovog izlaska kroz analni otvor. Hemoroidi mogu biti unutar završnog dela debelog creva (unutrašnji hemoroidi), ili se mogu razviti potkožno oko anusa (spoljašnji hemoroidi). Hemoroidi ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima savremenog čoveka. Vene oko čmara imaju tendenciju da se istežu pod pritiskom i mogu nastati otečeni čvorovi -šuljevi. Hemoroidi mogu nastati usled povećanog pritiska u završnom delu debelog creva. 

Faktori koji utiči na povećanje pritiska su:

  • Naprezanje prilikom pražnjenja crev. 
  • Hronični proliv ili zatvor.
  • Gojaznost. 
  • Trudnoća. 
  • Nasledni faktor.
  • Brza hrana, 
  • fizička neaktivnost.

Zbog izraženih arteriovenskih shuntova, krv kod unutarnjih hemoroida je obično svetlocrvene boje, a vrlo često prskaju po WC-šolji. Čvorovi koji se javljaju nisu bolni u ranoj fazi bolesti budući da su smešteni ispod neosetljive rektalne sluznice, a bol nastupa kad se javi prolaps uz stazu i (vrlo često) prateću infekciju. Glavni uzročnici infekcije su anaerobne bakterije, premda i aerobne bakterije (poput vrste Escherichia coli) mogu učestvovati u infektivnom process. Hemoroidalna bolest ima četiri stadijuma.                                                                                        

Simptomi:

Bezbolno krvarenje tokom prirodnih pokreta creva- možete primetiti male količine svetlo crvene krvi na vešu, toalet papiru ili toaletnoj šolji. Svrab i nelagodnost u predelu čmara. Bol. Otok oko čmara. Čvorovi oko čmara koji mogu biti osetljivi i bolni. Ovi hemoroidi su još veći, i nakon stolice ili nekog drugog napora češće ispadaju, a ponekad je potrebno vratiti ih rukom jer im treba dosta vremena da bi se vratili sami.

Dijagnoza:

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečene krvne žile, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i rktoskopija (celog rektuma).Uvek kod krvarenja ako su osobe starije od 40 godine, a mlađe od 40 godina sa pozitivnom porodičnom anamnezom o karcinomu kolona ili rektuma obavezna je Endoskopija-Kolonoskopija

Lečenje:

Na svu sreću, 85-90 odsto hemoroidalnih bolesti može se lečiti lekovima, dok se svega 10 odsto operiše. Uz primenu lekova važno je sprovoditi i dijetetsko-higijenski režim čiji je cilj da se spreči zatvor, poveća volumen stolice, reguliše pražnjenje, omekša stolica. Veoma je važna i fizička aktivnost, jer se na taj način poboljšava cirkulacija krvi u analnom kanalu. U olakšavanju tegoba važnu ulogu ima i redovno održavanje higijene regije oko anusa. Na taj način smanjuje se neprijatan svrab koji je čest pratilac ove bolesti. Kreme, masti i čepići, koje možete naći u apotekama, mogu se koristiti za ublažavanje tegoba, ali ne mogu da izleče hemoroidalnu bolest. Osim lokalnog tretmana mastima i čepićima, u lečenju ove bolesti u praksi se danas najčešće primenjuju elastične ligature. Osim ove metode, primenjuju se još i sklerozacija, gde se ubrizgava neko sklerozantno sredstvo i tako sužavaju prošireni krvni sudovi u jastučićima, zatim druge fiksacione metode kao što je krioterapija, terapija laserom. Hirurgija se primenjuje samo kada se nijednom od ovih metoda ne postignu očekivani rezultati. Hemoroidektomija. Ligatura hemoroidalne arterije (HALO), pre svega poznata kao i THD (transanal haemorrhoidal dearterialisation), je operacija kojom se prekida dotok krvi u hemoroide. 

Prevencija:

Dijetesko-higijenski režim čiji je cilj da se spreči zatvor, poveća volumen stolice, reguliše pražnjenje, omekša stolica. To se može postići pravilnom ishranom. Važno je da u svakodnevnoj ishrani budu zastupljeni voće, povrće, puno tečnosti. Treba dodati i dijetetske proizvode na bazi nesvarljivih vlakana kao što su celuloza, fibrozna vlakna, pektin. Treba izbegavati brzu hranu, a stolicu možemo omekšati i parafinskim uljima. Veoma je važna i fizička aktivnost, jer se na taj način poboljšava cirkulacija krvi u analnom kanalu. U olakšavanju tegoba važnu ulogu ima i redovno održavanje higijene regije oko anusa. Na taj način smanjuje se neprijatan svrab koji je čest pratilac ove bolesti. Savetuje se izbegavanje dugog sedenja, napinjanja za vreme defekacije, kupke u mlakoj vodi (npr sa lovorom) ne duže od 15 minuta, koristiti položaj čučnja pri defekaciji.

U Euromedik osim pregleda gastroenterologa, pregled hirurga,-proktologa, anesteziolog,  operativno lečenja. Dočekaće vas stručan i prijatan tim lekara i sestara. Sve dijagnostičke i terapijske procedure se rade po najnovijim protokolima i obavljaju se na najnovijoj opremi najvišeg kvaliteta u našim ustanovama.