Skip links

Gastroenterologija – Celijačna bolest

Celijačna bolest ili gluten senzitivna enteropatija je hronična, malapsorptivna bolest, koja nastaje kao posledica nepodnošenja glutena.

Gluten je protein pšenice, ječma, raži, ovsa, koji kod pacijenata koji imaju predispoziciju za GSE dovodi do oštećenja sluznice tankog creva i posledično smanjene apsorpcije hranjivih materija. Oštećenje sluznice nastaje zbog izmenjenog imunskog odgovora ćelija tankog creva u prisustvu glutena. Radi se o genetskom poremećaju, a okidači imunološkog odgovora su najčešće stres, infekcije, operacije, trudnoća.

Incidenca bolesti u svetu je 1:70 do 1:300 obolelih, ali se smatra da je značajno veća, posebno kod pacijenata koji ne pokazuju simptome bolesti. Zbog toga je poslednjih godina uveden  serološki screening (rano otkrivanje bolesti) rezervisan za pacijente koji imaju druge autoimmune bolesti povezane sa GSE( DM tip I, bolesti jetre, št. žlezde, IBD).

Zbog čega je značajna rana dijagnostika celijačne bolesti?

Kod pacijenata sa nelečenom celijakijom postoji povećan rizik od malignih bolesti, pre svega limfoma digestivnog trakta.

Simptomi:

Simptome bolesti delimo na gastrointestinalne simptome (obilne masne prolivaste stolice, gubitak u TT, nadutost, umor) i negastrointestinalne simptome (neuropsihijatrijski poremećaju, anemija-deficiti Fe, osteoporoza- deficit Ca I Vit D, tetanija- deficit Ca, edemi- hipoalbuminemija, koagulopatije – deficit Vit K).Takodje je GSE često udružena sa drugim bolestima: dermatitis herpetiformis, DM tip I, IBD, srčana slabost, bolesti jetre, pankreasa, št žlezde.

Dijagnoza:

Dijagnoza se postavlja na osnovu seroloških analiza i patohistološkog nalaza biopsija tankog creva. Najpre se radi serologija (transglutaminska At IgA,IgG i endomizijalna At IgA). Ako je serologija pozitivna naophodno je uraditi gastroskopiju sa biopsijom tankog creva radi definitivne histološke potvrde bolesti.

Lečenje se sprovodi isključivo dijetom bez glutena. U početku bolesti se savetuje konsultacija nutricioniste radi lakšeg organizovanja ishrane i striktnog pridržavanja dijete.

Prognoza:

Očekuje se da nakon 6 meseci primene dijete bez glutena dodje do potpunog oporavka sluznice tankog creva, čime se smanjuje rizik od nastanka tumora tankog creva i značajno se popravlja apsorpcija hranjivih materija. U tom period je potrebno ponoviti gastroskopiju sa biopsijama tankog creva. Ako nema oporavka sluznice, moguće je da se radi o refraktornom obliku bolesti koji  zahteva dodatno specifično lečenje.

U Euromediku je pacijentima omogućeno da na jednom mestu obave sve potrebne preglede (gastroenterologa, nutricioniste) i dijagnostičke procedure (laboratorija, EHO abdomena, gastroskopija, histopatologija)  neophodne za pravovremeno postavljanje dijagnoze, koje se rade po najnovijim protokolima i obavljaju se na najsavremenijoj opremi.