Skip links

Gastroenterologija – Akutni holecistitis

Holecistitis predstavlja zapaljenje žučne kesice i u najvećem broju slučajeva nastaje zbog začepljenja izvodnih žučnih kanalića kamenom, porekla od same žučne kesice, ili u manjem broju slučajeva zbog problema sa izvodnim kanalima pankreasa, infestacije parazitima, crevnih infekcija, stanja nakon hirurških intervencija i trauma, sepse, dugotrajne parenteralne ishrane, dugotrajnog gladovanja.

U preko 90 % slučajeva uzrok zapaljenja žučne kesice je prisustvo kamenaca, a samo 10 % su ostali uzroci zapaljenja žučne kesice. Akutni, naglo nastali holecistitis se najčešće javlja kao akutna egzacerbacija(pogoršanje)  hroničnog holecistita. U tom slučaju, egzacerbacija se obično javlja kao posledica opstrukcije duktus cistikusa kamenom (ili ređe edemom, ako ne postoji kalkulus). Žučna kesa vrlo brzo postaje napeta, edematozna i inflamirana. Usled invazije bakterija, koje se normalno nalaze u žučnoj kesi, obično se na opstrukciju nadovezuje infekcija. Faktori rizika za kalkulozni holescistitis (zapaljenje žučne kesice sa prisustvom kamenaca) su starije životno doba, gojaznost, ženski pol, trudnoća, upotreba nekih lekova, naročito hormonskih preparata.

Simptomi:

Mučnina, povraćanje. Jak bol i palpatorna osetljivost u desnom gornjem kvadrantu abdomena. Temperatura i leukocitoza. Iz lične anamneze često se mogu dobiti podaci koji ukazuju na postojanje hroničnog holecistita. Akutni atak  bolesti, koji je često provociran prethodnim obilnim obrokom, počinje obično u vidu bola u desnom gornjem kvadrantu abdomena, koji se najčešće širi ispod desnog rebarnog luka prema desnoj infraskapularaoj regiji. Bol je po intenzitetu vrlo jak, agonalnog karaktera i neretko je praćen prostracijom i povraćanjem. Redovno postoji bolna osetljivost u desnom gornjem kvadrantu, koja je u većini slučajeva praćena lokalnim mišićnim spazmom i odbojnom (elastičnom) osetljivošću. Često se može napipati napeta, i dstendirana žučna kesa. Ponekad postoji laki ikterus žutilo beonjača iako ne postoji opstrukcija holedohusa. Upadljivo izražen ikterus govori za holedoholitijazu ili oštećenje jetre. Temperatura je neznatno ili umereno povišena. 

Dijagnoza:

Lečenje:

Konzervativnim lečenjem postiže se u većini slučajeva akutnog holecistita stišavanje zapaljenja. Analgetici, antibiotici (penicilin i streptomicin ili samo tetraciklini, ili u težim slučajevima, kombinacija i jednih i drugih) daju se u svim slučajevima holecistita, osim kod blagih formi zapaljenja. Posle 6 nedelja do 3 meseca, kada opšte stanje bolesnika postaje najpovoljnije, a izvođenje operativnog zahvata tehnički jednostavnije, može se planirati holecistektomija. 

Prevencija:

  • Promena stila života koja podrazumeva promena u načinu ishrane 
  • Redukcija telesne težine 
  • Redovne ultrasonografske kontrole 
  • Kontrole gastroenterologa
  • Kontrole tokom uzimanja oralne kontraceptivne terapije i hormonske terapije u menopauzi, zatim lekova za snižavanje vrednosti holesterola